Római travertin - az Örök város köve…

A római travertin újra virágkorát éli. Világszerte híres és egyre népszerűbb dekorációs természetes kő.
Változatos színek, egyedi textúrák, mint maga a természet…
A római travertint Augustus első római császár uralkodása idejétől, az I. századtól kezdve használják. Becslések szerint a rómaiak mintegy 5,5 millió köbméternyi travertint bányásztak ki.

A hatalmas mészkő tömböket tutajokkal, később ökrökkel és bivalyokkal húzott kocsikkal szállították Rómába.
A Colosseum, amely az Örök város jelképe, 100.000 köbméter travertinből épült.

A Szent Péter bazilika híres oszlopsora, a Spanyol lépcső, a Trevi-kút és számtalan más építmény templom, diadalív, emlékmű építésére használták ezt a nemes követ.
A kitermelt nyersanyagokban tengeri maradványokat fedezhetünk fel, mert a Róma körüli hegységeket mintegy tíz millió évvel ezelőtt elöntötte a tengervíz.

Körülbelül egymillió évvel ezelőtt a tengerszint elkezdett csökkenni, míg teljesen visszahúzódott a jelenlegi helyére. A vulkanikus események és a most még szunnyadó vulkánok miatt a föld mélyéből előtörő meleg vizű források összekeveredve a kén gázokkal ideális feltételeket teremtettek a római travertin keletkezéséhez.
Az üledékképződés különböző ciklusokban és fázisokban zajlott le, mely nagyban hozzájárult a római travertin porózus és lyukacsos szerkezetéhez.

A római travertint olyan mészkő rétegek jellemzik, amelyeket az árvíz által okozott vékony agyagréteg választ el. A római travertin összetéveszthetetlen szerkezete, színe a külső kőzetformáló tényezőknek - a rothadó növények és csapdába esett állatok jelenlétének és a folyamatos üledékképződésnek - köszönhető.

Műszaki paraméterek
Kiváló fizikai tulajdonságokkal rendelkezik, amely ideális burkolattá teszi még a legmostohább időjárási körülmények között is.
A római travertin kőzettani megnevezése forrásvízi mészkő.
Átlagos testsűrűsége: 2700 kg/m3. Nyomószilárdság átlaga: 70 N/mm2. Hajlítószilárdság átlaga: 11 N/mm2. Keménysége: 3 a Mohs skálán.
Nem éghető. Nedvesség hatására a kőzet sötétedik, hő hatására kiszárad és kivilágosodik.
A travertin nem engedi át a szmogot, port, gőzt. Nagy az ellenállása az UV sugaraknak.

Higiéniai szempontból is kiváló, mert kedvezőtlen környezetet biztosít a baktériumok és gombák számára. Mérgező hatása nincs. Nem sav- és só álló.
Szakszerű beépítés és ápolás mellett kifejezetten tartós marad, és nagyon jó a kopásállósága. Sérülés esetén javítható illetve újra felcsiszolható.

Impregnálással a kőzet nedvességgel és egyéb szennyeződésekkel szembeni ellenállósága nagymértékben megnövelhető.
Víz felszívás átlaga: 0,95%. Víz felszívódása a kapilláris képességgel átlag: 3,19%. Fagyálló.
Tervezési hővezető képessége: 2.2 W/(m*K), padlófűtéshez alkalmas, jó hővezető képessége van.
A természetese kövek sajátossága az egyediség, két teljesen ugyanolyan színű és mintázatú kő nem létezik.

A felületen előforduló repedésszerű jelenség a kvarcér természetes jelenség, a mészkő üledékes jellegéből adódik, a termék minőségét nem rontja.

A kőzet szerkezeti réteghatárai - melyek szabálytalan repedések - a kőzet sajátosságai. A jelenség a kőzet teljes keresztmetszetén át megjelenik.
A római travertin cementtel, flexibilis fugaanyaggal és színtelen vagy színes epoxi gyantával tömíthető. Vágott, matt csiszolt, fényezett és gyémántkefélt felülettel készülhet.
A kőzetszerkezet végső rajza attól függ, hogy a kötélfűrész által végzett vágás a vénán át vagy a vénán keresztbe történik.
Az átvágott véna a leghíresebb és hagyományos vágási mód az ókortól. Különböző üledékes rétegek lineáris mintázatban jelennek meg a rajzolatban és nagyban hasonlít a fa erezetére.

A keresztbe vágott travertin egy "felhős" (kör-körös mintázatú) megjelenést ad.

Az építőiparban széles körben alkalmazható mind a belső térben, mind a külső térben, kifejezetten esztétikus burkolatként. Nagyon elegáns, szerkezetének és felületének köszönhetően egyedülálló légkört biztosít. A római travertinből készült termékek minden építészeti stílushoz jól illeszkedik, a rusztikustól a modernig.
Különösen alkalmas szegélynek, járdának, fürdőszoba, fal- és homlokzati burkolatnak, ablakpárkánynak, oszlopoknak, kerítés fed kőnek, ajtókeretnek, korlátnak, kandalló burkolatnak, vagy az időjárásnak és víznek leginkább kitett lábazatnak.
Kimondottan egyedi és tartós megoldás reprezentatív területeken (pld. szállodák, vállalati irodák, medencék, szobrok), ahol fontos az elegancia és luxus.

Fő tevékenységünk a világszerte elismert római travertinből exkluzív tömbök, táblák és késztermékek előállítása és forgalmazása, az egyedi igényekhez igazodva.
Prémium minőségű termékeink minden igényt kielégítenek, az iparág legszigorúbb elvárású szakembereinek és a legigényesebb végfelhasználók számára is.

Képesek vagyunk megoldást nyújtani csaknem minden alkalmazási területen és felületen.
A tradicionális travertin széles skáláját kínáljuk: a Classic jellegzetessége a fehér és a világos barna erekkel összefonódó domináns meleg tónusú bézs szín, a Noce jellegzetessége a sötétebb aranybarna szín, a Silver jellegzetessége az ezüstszürkés szín.
Rendkívül kedvező ár-érték arányú termékeinkkel alkalmazkodunk a piac elvárásaihoz, az adott ügyfélhez és üzlethez igazodó, kimondottan alacsony versenyképes árakat, rugalmas háttérszolgáltatásokat és gyors kiszolgálást biztosítunk.
Egyedi igényekre szabott megoldásainkért, az adott feladatnak megfelelő anyagok kiválasztásáért és a tervezéséért, mennyiségi kedvezményekért keresse szakértőnket elérhetőségeinken.

Ha római travertint keres, biztos, hogy meg fogja találni a megfelelőt cégünknél.

 

 

   

 

A képek és műszaki adatok csak az információ adás célját szolgálják, bármely más szempontból nem kötelező érvényűek.
Előzetes bejelentés nélkül a különböző gyártási szériáknál és a kőelőfordulás változatossága miatt esetleg eltérés keletkezhet.
A római travertin mészkő természetes kőzet, ezért árnyalati színeltérésekre, természetes kristályokra, kvarcérre, világosabb vagy sötétebb érvonulatokra, pókhálós repedésekre, szabálytalan szemcsesűrűségre, rétegeltolódásra, más árnyalatú, struktúrájú foltokra és a jellegzetes lyukacsos / szivacsos felületre nem vállalunk garanciát. A természetes kő mivoltából,

az anyag sajátosságaiból, a napból eredő ultraibolya sugárzásból és az időjárás változatosságából adódóan a későbbiekben színeltérések és minőségi elváltozások keletkezhetnek.

Copyright
© 2018 Prémium Kő Kereskedelmi Kft. - Minden jog fenntartva.